U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Het ontstaan en geschiedenis van de “Dreiländer Steirische Harmonika club 2010”.

De eerste grondbeginselen van de club dateren uit 2007.

Een vijftal leerlingen van Rene Slapak oefende samen en gaven een optreden op zondag 2 september 2007 tijdens het doopfeest van Esmee, dochtertje van Kirsten en Rene. 

2009 was het dat Ger van Elburg, Peter Hillmann en Frans Klasens geregeld bij elkaar kwamen  om samen te oefenen op hun steirische  harmonika. Al snel kwam het idee op zoek te gaan naar een echte repetitieruimte. Marcel Klasens, die inmiddels ook betrokken was, kwam met het voorstel ’t Gringeltje hiervoor te gaan gebruiken. Muzikanten van Rene’s harmonikaschool, familie en kennissen werden uitgenodigd.  

Na verloop van tijd kwam ook  Rene op de vrijdagavonden en werd er naast gezellig samen muziek maken, een educatieve invulling gegeven aan de vrijdagavonden.Vanuit een vrijblijvende avond muziek maken, werd het een aanvulling op de individuele lessen, een muzikale verbetering van de oefenavond en voor iedere leerling van Rene een persoonlijke muzikale ontwikkeling.

Hier uit groeide het idee om met zoveel mogelijk leerlingen, die uit mannen en vrouwen tussen 8 en 80 jaar bestaat, samen te gaan spelen en dit op de 2e leerlingendag anno 2010  ten gehore te brengen.  

De lesavonden in ’t Gringeltje  groeiden uit tot een intiem gezelschap, waarbij de fans (familie) hun trouw ondersteunen en stimuleren door aanwezig te zijn.   

Het moment brak aan om de club een naam te gaan geven, aangezien er uit drie landen  muzikanten bij de club zijn en de club in 2010 is opgericht, kwamen wij al snel tot de naam "Dreiländer Steirische Harmonika-club -2010

In juni 2012 kreeg de club zijn eerdte outfit in de vorm van voor ieder hetzelfde trachtenhemd. In december 2012 werd ons eerste officiële logo gepresenteerd waarna dit bij iedere muzikant op het hemd geborduurd is. Dit logo zou exclusief zijn voor de muzikanten die zich aansluiten bij de club.

In het voorjaar van 2016 zijn wij als DSH club gestart met de opname van een CD met behulp van de DSH school en het Original Grenzland Trio, bestaande uit John Zinken ( toetsenist), Michel Pekel (slagwerk) en Rene Slapak ( harmonika) De DSH club stond verder onder leiding van Jan Hordijk ( slagwerk )

September 2017 was een maand van veel veranderingen.

Marcel Klasens en Rene besloten te stoppen met hun samenwerking op organisatorisch vlak. Rene besloot zelf de kar weer te gaan trekken. Tevens maakte de DSH club een flinke ontwikkeling door. Er kwamen een tiental muzikanten bij, waarbij we met trots mogen zeggen dat we ons het grootste wienerorkest van de euregio mogen noemen. Dit resulteerde ook in een nieuwe outfit. Er werd besloten een nieuw trachtenhemd aan te schaffen waarop het nieuwe logo gepresenteerd werd. Ook de dames stoken zich in een gloednieuw Dirndl voor de DSH club, kortom een prachtig gezicht. Als groep presenteerden we ons op 5 november 2017 tijdens de jaarlijkse DSH club en leerlingen-dag. 

De beheerder van het Gringeltje maakte kenbaar in deze zelfde maand te gaan stoppen. Dit betekende dat de DSH club ging uitkijken naar een nieuwe lokatie. In het resterende deel van het jaar 2017 repeteerde de club in Cafe Zaal Wilhelmina te Kerkrade, waar tevens de DSH club dag en leerlingen dag werd georganiseerd. Per 1 januari 2018 was de nieuwe repetitie ruimte en clublokaal gevestigd aan de Hofstraat 7  6372 XC  Landgraaf ( Sportcomplex Strijthagen)  

Na een jaar bij VV Schaesberg te hebben gerepeteerd, hebben we als DSH club besloten na een andere vaste club-locatie op zoek te gaan.Vanaf 3 juni 2019, nadat we een test-repetitie hadden gehad, werd unaniem besloten gemeenschapshuis Caumerbron te Heerlen aan te wijzen als ons nieuwe DSH clublokaal.  Tevens vond in Juni 2019 de heropening en het 10 jarig jubileum plaats van de DSH school wat een groot succes werd !!!  

Helaas moesten we in het jaar 2020 afscheid nemen van twee zeer gewaardeerde leden, te weten Harry van Wylick (im memoriam 24-1-2020) en Math van Soest (im memoriam 20-6-2020). We zullen beiden zeer gaan missen. Niet alleen als muzikaal lid, maar zeker als persoon  

Op 11 maart 2020 werd i.v.m. de pandemie Corona besloten tot nader order niet meer te repeteren, als gevolg van richtlijnen van het RIVM. Ook werden alle aktiviteiten geannuleerd te weten :  

* de CD productie 
* de nieuwe groepsfoto en werkzaterdag tbv jubileum  
* ons grote 10 jarig jubileumsfeest  
* onze muziekreis naar Drumherum in Bayern  
* de almabtrieb in Ransdaal  
* het oktoberfest in Sittard  

Maar..... het is gebleken dat onze DSH club zeer hecht is in de Corona periode. Meerdere activiteiten werden spontaan op touw gezet, waarbij via filmpjes we toch muzikaal in contact bleven.  

In de zomer van 2021 werd een herstart gemaakt en kon de DSH Club weer een aantal keren repeteren. In juli werd vlak voor de zomer een gezellige avond georganiseerd in ons clublokaal de Caumerbron, en op 6 e 7 november 2021 werd ons jubileum weekend gevierd waarbij de nieuwe clubfoto's gemaakt werden, onc 10 jarig jubileum op een kleine intieme manier gevierd werd en onze clubspeld uitgereikt werd. Als eerste mocht Henk Jager deze in ontvangst nemen, waarna alle clubleden ook deze unieke clubspeld uitgereikt kregen door Esmée en Yoerie. Hierna werden Werner Slapak, Hub Dolmans, Hub Jurgens en Jac Willems benoemd tot erelid van de DSH club. Na dit weekend stak helaas Corona weer de kop op en moesten we noodgedwongen t.n.o. onze activiteiten weer staken.

Maar er werd niet stilgezeten... In de afgelopen maanden is heel hard aan de nieuwe website van de DSH club gewerkt. Deze is eind 2021 online gegaan

Na Het familieweekend op 6 en 7 november 2021 stak Corona weer de kop op en moesten we weer vanwege meerdere lockdown's stoppen met verdere repetities en evenementen van de DSH club.

Eind januari mochten we de draad weer oppakken, hopelijk nu dan toch echt definitief. De eerste contacten ontstonden met TVellef in Linne. Hier namen we na een “playback repetitie” onze eerste twee video clips op. De stukken Dirndl geh her zum zaun en die Sterne am Himmel werden hiervoor gebruikt. Tevens werden er verdere toekomstplannen uitgesproken tussen de DSH club en TV ellef.  

Vanwege uiteenlopende redenen werd besloten per 1 mei 2022 afscheid te nemen van zaal Caumerbron als ons clublokaal.

Na een repetitie te hebben gedaan in ons alom bekende café zaal de Bok , werd besloten om deze locatie als tijdelijk clubhome te betitelen. Eind 2022 zal na een enquete blijken of dit ons blijvend clublokaal zal gaan worden.

Begin juni vertrok de DSH club en een volle bus vol fans op muziekreis Drumherum naar het Bayrischer Wald. Het was een onvergetelijke happening, waar we als DSH club nog lang mogen nagenieten.

In Juni vond onze eerste jaarvergadering plaats in ons nieuwe lokaal, welke goed bezet was. De eerste ideeën werden geboren voor een heuse fanclub DSH. De eerste 10 leden zijn een feit !!! later tijdens ons 12,5 jarig jubileum, welke zal plaatsvinden in mei 2023 zal hier uitgebreid bij stil gestaan worden.

Op 14 juli vond ons DSH zomerfeest plaats. Het was een gezellige avond met muzikanten en fans op een heerlijke warme avond bij Cafe de Bok. De Pizza’s van John waren heerlijk. Na deze avond begon de zomerstop.

Op donderdag 8 september komen we, na een welverdiende vakantie, weer bij elkaar voor de eerste repetitie.

Meteen na de vakantie beginnen ook de voorbereidingen voor ons 12,5 jarig jubileumfeest, welke we in juni 2023 gaan vieren.

 

Er worden meerdere werkgroepen gecreëerd, om René wat meer ruimte te geven aan andere zaken t.a.v. de club en school te kunnen werken.

Aan de werkgroepen zal in de toekomst meer invulling  gegeven worden, om de club nog beter te laten ontwikkelen.

 

Zo bestaan er sinds september de volgende werkgroepen :

  • Het DSH 12,5 jarig jubileum team
  • Het DSH tracht team
  • Het DSH drumherum team
  • Het DSH digitaliserings team 

Er is veel muzikaal werk aan de winkel. Op 16 oktober musiceerden wij op het Euregionaal koempeltreffen in Landgraaf. Een mooie happening , waarbij we als vereniging ons goed gepresenteerd hebben en ook in korte tijd het muzieknummer Glück auf gearrangeerd en geleerd hebben. Op 6 november vond onze jaarlijkse familie- en voorspeeldag plaats in zaal de Bok.  Er waren weer heel wat muzikanten die zich van hun beste kant lieten horen.

Tevens trad de DSH club ook nog op.

Hierna kwam voor de DSH club een iets rustigere tijd. Lucas werd op 20 november 2023 uitgeroepen tot jeugdprins Lucas I van de Schaesbergse Vasteloavend Verein. 

Op 17 December ging de DSH club met een bus naar Nieuwerkerken in België (nabij Hasselt) en bezochten Marc’s kerstmannentuin.Een ware happening waar we een gezellige middag en avond hebben beleefd in een prachtige kerstomgeving. Het was een top dag !! 

Zaterdag 4 februari trad de DSH club als verrassing op bij Lucas op zijn feest in het brandwapen in Schaesberg “De Jeugprins Nudigt Oet”. Een super verrassing !! met dank aan de sponsors welke dit optreden mede mogelijk hebben gemaakt ???? 

Na de carnaval werd een muzikale herstart gemaakt met de DSH club. Veel werk aan de winkel.

Op 17 april vond er een “test” extra repetitie plaats in het Streeperkruis. Om uiteenlopende redenen, en met name het parkeerprobleem, werd er besloten een extra repetitie te doen op deze locatie.  Wordt dit onze nieuwe locatie na de zomervakantie ??? Een pol op 9 mei moet het uitwijzen.

 

Na en paar intensieve gezamenlijke en partij repetities werd er ook nog een werkzaterdag gehouden op zaterdag 29 april.Een gezellige en muzikale dag, maar wel wat koud. Maar dat mocht de pret niet drukken….

Tevens zongen op deze dag Finy Wolfs-Klinkers en John Zinken voor de eerste keer een aantal muzieknummers mee, welke bij veel mensen goed in de smaak vielen. Naast 99 % van de DSH club muzikanten waren John en Dion er ook bij om ons te begeleiden. 

Een week later was René onderweg naar Fieberbrunn voor de nieuwe geluidsinstallatie van de DSH club en nog meer nieuws……maar dat komt later…….De geluidsinstallatie zal een fijne meerwaarde zijn voor de kleinere optredens. 

Op donderdag 11 mei volgde een repetitie in de Bok met de muziekinstallatie, met hulp van Bjorn en Andy werd er hard aan gewerkt het geluid goed af te stellen.  

Dit zou ook de laatste repetitie zijn voor onze CD productie op zaterdag 27 mei 2023 bij Telstar Music in Weert. 

In de tussentijd wordt er hard gewerkt aan het feestweekend en zijn we op 8 mei begonnen met de PR.